Performance Monitor (Performans Ekranı)

Eyl 06, 2013

Perfmon (Performance Monitor - Performans Ekranı), bilgisayar üzerindeki işlemlerin takip edilerek, eş zamanlı grafiksel verilerin çıkarılmasını sağlayan yönetimsel bir araçtır. Perfmon kullanılarak, bilgisayar üzerindeki sabit disklerin durumu, işlemcilerin performansı, belleklerin kullanılabilirliği, ağ arayüzlerinin kullanımı gibi bir çok işlem takip edilebilir. Elde edilen veriler dahilinde sistemin ihtiyaçları belirlenerek gerekli yapılandırmalar ile daha verimli ve daha güvenilir sistemler oluşturulabilir. Ayrıca istenilen işlemlere sınırlandırmalar getirilerek uyarı sistemeleri ya da işlemler üzerinde durdurma, bekletme gibi eylemler yapılabilir.

Resource View (Kaynak Görüntüleme)

Bu özellik ile bilgisayarın işlemci, bellek, sabit disk ve ağ arayüzü durumları anlık olarak izlenebilir. Ayrıca bilgisayar üzerinde o anda çalışmakta olan bütün işlemler görüntülenebilir. Ek olarak bu işlemlere durdurma, bekletme ya da analiz ederek doğru çalışıp çalışmadıklarını kontrol etme gibi eylemler uygulanabilir.

Counters (Sayaçlar)

Perfmon sistemin performansını izlerken counter (sayaç) kullanır. Perfmon yüzlerce sayaca sahiptir. Bu sayaçlar takip edilecek olan işlevlere ve donanımlara göre çeşitlilik gösterir. Örnek olarak bilgisayarın sabit diski için yazma hızı, okuma hızı, ortalama veri aktarımı gibi bir çok sayaç bulunur. Farklı donanımlara veya uygulamalara ait sayaçlar aynı grafik içinde kullanılabilir. İzleme kolaylığı açısından perfmon her bir sayaca farklı renk atar.

Bilgisayarların performansını takip etmek için sayaçlar, Monitoring Tools (İzleme Araçları) başlığı altında Performance Monitor (Performans Monitörü) bölümünde sağ tıklanarak Add Counters (Sayaç Ekle) seçildikten sonra açılan pencerede işaretli kısımdan eklenebilir.

Ek olarak, uzaktaki bir bilgisayarın performansı da bu ekrandan işaretli bölüm kullanılarak görüntülenebilir.

Data Collector Sets (Veri Toplayıcı Kümeleri)

Bu özellik veri toplayıcıların farklı performans izleme senaryoları için gruplandırılmasına olanak sağlar. Oluşturulan kümelerde istenilen eylemler bir özellik değiştirilerek bütün veri toplayıcılara uygulanabilir. Ayrıca kümelerin istenilen zamanlarda kayıt tutması sağlanabilir ve başka bilgisayarlar için de uygun olan kümeler taslak olarak kaydedilebilir. Ek olarak, perfmondaki hazır taslaklar da uygunluk durumlarına göre kullanılabilir. Yeni bir veri toplayıcılar kümesi oluşturmak için aşağıdaki adımlar izlenir.

  1. Perfmon ekranında Data Collector Sets (Veri Toplayıcı Kümeler) başlığı açıldıktan sonra User Defined (Kullanıcı Tanımlı) başlığı altında herhangi bir yerde sağ tıklanıp New (Yeni) -> Data Collector Set (Veri Toplayıcı Küme) seçilir.



  2. Gelen pencerede kümenin ismine ve bir taslaktan mı veya kullancı tarafından mı oluşturulacağına karar verilir. Next (İleri) tıklanarak bir sonraki adıma geçilir.



  3. Açılan pencerede oluşturulan kümenin işlevlerine karar verilir. Burada elde edilen verilerin kayıtlarının tutulması ve uyarı sistemi olarak iki seçenek vardır. Bu işlem bittikten sonra Next (İleri) tıklanarak bu adım tamamlanır.



  4. Sıradaki adımda kümede bulunacak olan sayaçlar ve verilerin ne kadar sürede bir hesaplanacağı belirlenir. Sayaç ekleme işlemi için Add (Ekle) düğmesi tıklanarak istenilen sayaçlar seçilir.
    Uygun olan zaman aralığı değeri belirlendikten sonra Next (İleri) tıklanarak diğer adıma geçilir.



  5. Bu adımda verilerin kaydedileceği dizin belirlendikten sonra Next (İleri) tıklanarak son adıma geçilir.



  6. Son adımda kümeyi çalıştırma yetkisi olan kullanıcı belirlenir, burada bir işlem yapılmazsa yetkili olarak varsayılan kullanıcı kalır. Finish (Bitir) tıklanarak küme oluşturma işlemi tamamlanır.



Kullanıcılar tarafından oluşturulan kümeler Data Collector Sets (Veri Toplayıcı Kümeler) başlığı altında User Defined (Kullanıcı Tanımlı) bölümünden görülebilir.
Veri toplayıcı kümelerin raporları perfmondaki Reports (Raporlar) başlığı altından görüntülenebilir. Bu kısımda System (Sistem) ve User Defined (Kullanıcı Tanımlı) adlı iki başlık bulunur. Kullanıcı tanımlı kısmında kullanıcılar tarafından oluşturulan kümlerin raporları görüntülenir. System (Sistem) kısmında perfomonla birlikte gelen küme taslaklarının raporları görüntülenir.