UDLD (Unidirectional Link Detection - Tek Yönlü Bağlantı Tespiti)

Eyl 07, 2013

UDLD (Unidirectional Link Detection – Tek Yönlü Bağlantı Tespiti), fiber optik veya "twisted pair" (kıvrılmış çift) Ethernet kabloları ile birbirine bağlı ağ cihazlarının, aralarındaki fiziksel bağlantı durumunu kontrol etmesini ve oluşabilecek tek yönlü bağlantıları bulmasını sağlayan bir ikinci katman protokolüdür.

Tek yönlü bağlantı, tek yönde veri aktarımı anlamına gelen bir bağlantı durumudur. Genellikle  fiber ya da "twisted pair" kablolarının gönderim veya alım tellerinden birinin kopması sonucu oluşur. Bu durumda yerel bir cihazın yolladığı veri karşı taraftan alınırken, karşı taraftan yollanan veri yerel cihaza ulaşmaz ve tek yönlü bağlantı oluşur.

Protokolün amacı bu tür problemleri ve yanlış  bağlanmış  fiberleri saptamaktır. UDLD Protokolünün doğru bir şekilde çalışabilmesi için karşılıklı bağlı olan tüm cihazların UDLD’yi desteklemesi gerekmektedir.


UDLD, bağlantının fiziksel durumunu öğrenebilmek için birinci katman ile beraber çalışır. Autonegotiation (Otomatik Anlaşma) birinci katmanda sinyal trafiğinde olabilecek problemlerle ilgilenirken, UDLD Otomatik Anlaşmanın yapamayacağı cihazları tanımlama ve sorun olan portları kapatma gibi yeteneklere sahiptir. İkisi beraber etkin olduğunda hem fiziksel hem de mantıksal olarak oluşabilecek tek yönlü bağlantıların önüne geçilir.

UDLD, normal mod ve agresif mod olmak üzere iki modda çalışır. Normal modda çalışırken, yanlış bağlamadan kaynaklanan tek yönlü bağlantıları saptar. Agresif modda ise, bunun yanında fiber optik ve "twisted pair" bağlantılarda oluşabilecek fiziksel sorunlardan (tellerden birinin zarar görmesi gibi) dolayı ortaya çıkan tek yönlü bağlantıları da saptayabilir.

UDLD çalışırken cihazlar komşuları olan tüm cihazlara belli aralıklarla "hello" paketleri yollar ve böylece birbirlerinden haberdar olurlar. Cihaza gelen bilgi belli bir süre boyunca bellekte tutulur. UDLD Normal modda yanlış bağlanmış fiber bağlantılarda sorun olduğunu saptayabilirken,  fiber ya da twisted-pair kablolarda tek yönlü bir bağlantı oluşursa bunu “belirsiz” olarak görür ve portu kapatmaz. Agresif modda ise, cevap gelmediği için burada tek yönlü bir bağlantı oluştuğunu anlayıp hemen ilgili portu kapatır.

UDLD Yapılandırması

Yapılandırma uygulanmadan önce şu hususlara dikkat edilmelidir;

  • UDLD, protokolü destekleyen cihazlarda varsayılan olarak kapalıdır.
  • UDLD desteği olan bir cihaz, UDLD desteği olmayan cihaz ile arasında oluşan sorunları saptayamaz
  • Yapılandırma yapılırken iki cihaz arasında ayarlanan çalışma modu (normal/agresif) her iki tarafta da aynı olmalıdır.
Tüm fiber optik portlarda UDLD’yi etkinleştirmek için global yapılandırma modunda aşağıdaki komut girilir:

  • Switch(config)#udld {aggressive | enable | message time <7-90>}
enable deyimi normal modda, aggressive deyimi agresif modda etkinleştirir. message time deyimi ile yollanan "hello" paketlerinin periyodu saniye cinsinden belirlenebilir.

Yine global yapılandırma modunda no udld aggressive ve no udld enable komutları UDLD’yi devre dışı bırakmak için kullanılabilir.

Tek bir portta UDLD’yi etkinleştirmek için arayüz yapılandırma modunda aşağıdaki komut girilir:

  • Switch(config-if)#udld port {aggressive}
aggressive deyimi kullanılmazsa normal modda, kullanılırsa agresif modda etkinleştirilir. Bu komut global yapılandırma modunda yazılan udld komutundan daha yetkilidir.

Fiber optik olmayan bir portta UDLD’yi devre dışı bırakmak için arayüz yapılandırma modunda no udld port komutu kullanılır. Ancak fiber optik portlarda bu komut çalışma modunu normale çekmeye yarar. Fiber optik portlarda UDLD’yi devre dışı bırakmak içinse udld port disable komutu kullanılır.

 Aşağıdaki komutlar ise "enable" modunda kullanılabilirler.

  • udld reset: UDLD ile kapatılmış tüm portları tekrar açar.
  • errdisable recovery cause udld: Bu komut ile UDLD ile kapatılmış  tüm portları belli aralıklarla kapatılmış portları açmaya yarar.
  • errdisable recovery <saniye>: Kapatılan portları açmak için süre belirlenebilir.