Windows System Center Yönetim Ailesi

Eyl 07, 2013

Bilgi teknolojilerinin büyük önem taşıdığı günümüzde, üniversiteler ve kurumsal şirketler gibi geniş çaplı işletmelerin sahip oldukları bilişim sistemlerinin yönetilmesi ve bu sistemlerin verimli bir şekilde değerlendirilmesi ayrı bir önem taşımaktadır. Windows System Center yönetim ailesi, bu konularda sistem yöneticilerine yönelik hazırlanan paket programların bütününe verilen genel addır.

System Center yönetim ailesi, kullanıcılarına sahip olunan altyapı, devam ettirilen süreçler ve yönetim politikaları hakkında gerekli bilgileri toplayarak, sistem yöneticilerinin daha kolay yönetilebilir, ölçeklenebilir ve takip edilebilir sistemler oluşturabilmesine imkan  sağlamaktadır. System Center yönetim ailesini oluşturan paket programlar ile;

  • Sistemde kullanılan işletim sisteminin yapılandırılması ve güncelleştirilmesi
  • Verilerin yönetimi ve yedeklenmesi
  • Sistem kaynaklarının sanal olarak yönetimi
  • Sistem üzerindeki iş süreçlerinin takibi ve rutin olarak tekrarlanan işlerin otomatik olarak yapılabilmesi
  • Sahip olunan kaynak kapasitesinin doğru bir şekilde kullanılması  ve geleceğe yönelik performans planlamasının yapılması
  • Sunucular ve istemcilerin sorunlarının tespit edilmesi

işlemleri kolayca ve merkezi bir şekilde yapılabilmektedir.

Ayrıca System Center yönetim ailesi yazılımları, bilgi teknolojileri alanında önemli yere sahip olan Microsoft SQL Server, Microsoft Office, Microsoft Exchange Server ile Microsoft .NET Framework gibi sistemlerin ve uygulamaların basitçe yönetilebilmesi imkanı sunmaktadır.                    

System Center yönetim ailesini oluşturan paket programlar ise şöyle sıralanabilir:

  • Configuration Manager

    System Center Configuration Manager, sistem üzerinde bulunan sunucu, istemci ve mobil cihazların esnek bir şekilde yönetimi için hazırlanan bir programdır. Configuration Manager, sistemi oluşturan cihazların kullandıkları yazılım ve yapıyı raporlayarak yöneticilerinin, sistemin ihtiyaç duyduğu yapılandırmaları merkezi bir şekilde yapabilmelerini sağlar. Configuration Manager ile;

    • Ağ topolojisi, ağ üzerinde bulunan bilgisayar, yazıcı, mobil cihaz gibi istemci türleri ve bu istemcilerin kullandıkları işletim sistemleri ile ilgili veriler toplanabilmektedir.
    • İstemcilerin ihtiyaç duyduğu işletim sistemi ve program dağıtımı merkezi olarak yapılabilmektedir. Ayrıca bu programların kullanılma sıklıkları, gün ve saat bazlı kullanım oranları, programların kullandıkları sertifika türleri ile ilgili bilgilerin raporlanması yapılabilmektedir.
    • Altyapı iyileştirilmesi yapılabilmekte ve kullanılan uygulamaların sisteme uygunluğu denetlenebilmektedir. 
    • İşletim sistemi imajları alınarak aynı donanımsal özelliklere sahip birden çok bilgisayara tek bir merkezden işletim sistemi kurulumu yapılabilmektedir.
    • Kullanıcı hareketleri izlenebilmekte ve bilgisayarların güvenlik durumları hakkında bilgi toplanabilmektedir.
    • Windows, BIOS (Basic Input Output System - Temel Giriş Çıkış Sistemi) ve diğer yazılımların güncelleştirilmesi merkezi bir şekilde yapılabilmektedir.
    • Dağıtımı yapılan yazılımların yapılandırma ayarlarının doğru yapılıp yapılmadığı denetlenebilmektedir.




  • Data Protection Manager

    Data Protection Manager, sistemlerin en önemli gereksinimlerinden biri olan veri kaynaklarının korunmasının ve yedeklenmesinin otomatik bir şekilde yapılabilmesi amacıyla hazırlanan Windows System Center yönetim ailesinin bir paket programıdır. Data Protection Manager ile Active Directory (Aktif Dizin) etki alanında bulunan sunuculardaki veriler disk ya da kaset tabanlı olarak yedeklenebilmektedir. Ayrıca verilerin kopyalanarak çoğaltılması, eş zamanlı çalıştırılması ve gerektiğinde geri dönüşümün sağlanması görevleri yerine getirilebilmektedir. Data Protection Manager ile Exchange Server 2007, Sharepoint Server 2007, WSUS 3.0, Virtual Server 2005 SP1, Windows Server 2008’e ait verilerin yedeklenmesi yapılabilmektedir.

  • Virtual Machine Manager

    Sanallaştırma; fiziksel sunucuların daha verimli ve daha düşük maliyetlerle yönetimini sağladığından, günümüzde sistem yöneticileri tarafından sıkça başvurulan bir yöntem haline gelmiştir. Sanallaştırma sayesinde tek bir sunucu üzerinde birden çok işletim sistemi çalışabilmekte ve bu gerek güç tasarrufu, gerekse yazılım maliyetleri açısından büyük avantajları beraberinde getirmektedir. Virtual Machine Manager ise sistem üzerinde bulunan bu sanal sunucuların yönetimlerinin merkezileştirilmesini amaçlayan, System Center yönetim ailesine ait  bir paket programdır. Virtual Machine Manager ile sistemde bulunan ve farklı servis sağlayıcıları özellikleri taşıyan tüm sanal aygıtlar otomatik olarak algılanmakta ve durumları hakkında gerekli bilgiler toplanabilmektedir. Hazırlanan sunucuların yapılandırma şablonlarının kaydedilmesi sayesinde sunucuda meydana gelebilecek herhangi bir problemde aynı sunucunun kolayca istenilen yapılandırma ayarları ile geri döndürülmesi sağlanabilmekte; ayrıca bu sanal sunucuların fiziksel alt yapıya bağlı olarak performans seviyeleri ile ilgili veriler değerlendirilmekte ve hangi sanal sunucunun hangi fiziksel sunucu da daha iyi bir performansla çalışabileceğine dair sistem yöneticileri yönlendirilebilmektedir. Bunların dışında fiziksel sunucuların sanala; sanal sunucuların başka bir sanal sunucuya dönüştürülmesi işlemi Virtual Machine Manager ile kolayca yapılabilmektedir.

  • Operation Manager  

    Çok sayıda istemci ve sunucuya sahip olan geniş ağ yapılarında bu istemci ve sunucular üzerinde çalışan program ve servisler farklılıklar göstermektedir. Bu işlemlerin göterdikleri farklılıklar ise sistemin sahip olduğu donanımsal ve yazılımsal ögelerin sağlıklı bir şekilde yönetilmesini ve takip edilmesini zorlaştırmaktadır. Operation Manager, bu noktada yönetimin kolaylaştırılması amacıyla hazırlanan System Center paket programıdır. Operation Manager, sahip olduğu ajan yazılımlar sayesinde belirlenen süreçler ile ilgili gerekli verileri toplayarak sistemin tek bir merkezden kolayca izlenebilmesini sağlamaktadır. Operation Manager ile; izlenmek istenilen istemci ya da sunucunun Olay Görüntüleyicisi (Event Viewer) takip edilerek belirlenilen hataların oluşması durumunda uyarı verilmesi, sunucuların verdiği Aktif Dizin, Exchange Server, SQL Server gibi hizmetlerin durumu hakkında bilgi sahibi olunması, ağ yapılanması içerisinde yer alan Yönlendirici (Router) ile Anahtarlayıcı (Switch) cihazlarının gözlemlenmesi ve sistem performansını doğrudan etkileyen CPU (Central Processing Unit - Merkezi İşlem Birimi), RAM (Random Access Memory - Rastgele Erişilebilir Bellek) ve HDD (Hard Disk) gibi donanımsal parçaların performansları hakkında veri toplanması işlemleri kolayca yapılabilmektedir. Ayrıca bu alınan verilerin belirlenen veritabanlarında saklanılarak sistem günlüğü tutulması ve isteğe bağlı olarak tüm bu işlemlerin Web arayüzü üzerinden istenilen konumdan takip edilebilmesi Operation Manager ile mümkün olmaktadır.

  • Capacity Planner

    Bir sistemi oluştururken sistem mühendislerini en çok düşündüren konulardan biri, daha en başında sistemin doğru bir şekilde planlanması ve uygun altyapının hazırlanmasıdır. İyi planlanmayan ve uygun alt yapı hazırlanmadan oluşturulan sistemlerde; hizmet sürekliliğinin korunamaması, gereksiz ya da yetersiz kapasiteye sahip olunması, sistem ölçeklemesinin yapılamaması, performans kayıpları ve gereksiz harcamalarla maliyetin artması gibi problemlerle karşılaşılmaktadır. System Center Capacity Planner, bu noktada uygun yazılım ve donanım yatırımlarının tespit edilmesi amacıyla hazırlanmış, Sytem Center yönetim ailesi elemanlarından biridir. Capacity Planner ile ağ topolojisi, yazılım ve donanım haritası ile kullanıcı profili tespit edilerek, hizmet verilecek olan istemci topluluğu ve hizmet verilecek servisler için gerekli olan altyapı, optimizasyon ve performans analizi yapılabilmektedir. Bu sayede gereksiz yatırımların önüne geçilmekte ve daha az maliyetle daha yüksek performansa sahip sistemler oluşturulabilmektedir. Ayrıca sistem modellemesi ile olası senaryolar tespit edilerek geleceğe yönelik uygun yatırım planları hazırlanabilmektedir.

  • Mobile Device Manager

    System Center Mobile Device Manager, taşınabilir Windows tabanlı cihazların güvenilir, istikrarlı ve düşük maliyetli bir şekilde yönetilmesi amaçlı hazırlanmış System Center yönetim ailesi paket programıdır. Mobile Device Manager, sahip olunan altyapı ile kolayca entegre olarak sahip olunan ağ kaynaklarına güvenli erişim olanağı sunmakta ve Windows 6.1 taşınabilir cihazlarının etkili yönetimi imkanı sunmaktadır. Mobile Device Manager;

    • Ağ dahilindeki tüm taşınabilir cihazların tek merkezden yönetimi,
    • Taşınabilir cihazların ağ kaynakları ile ağ üzerinden sunulan uygulamalara erişim kuralları ve izinlerinin yönetim politikalarına uygun olarak düzenlenebilmesi,
    • Aktif Dizin (Active Directory) destekli olarak çalışılabilmesi,
    • Daha yüksek kapasiteli ve ölçeklenebilir sistem yapısı ile performansın arttırılması,
    • Hyper-V desteği ile sanal test imkanı,

    gibi olanakları kullanıcılarına sunmaktadır.

  • System Center Essentials 

    System Center Essentials, orta ölçekli işletmelerin (30 sunucu ve 500 istemciye kadar) sistem yapılarının tek bir merkezden yönetimini amaçlayan System Center aracıdır. System Center Essentials, bilişim sistemi ortamının etkin bir biçimde izlenilmesini sağlayarak, sunucu ve istemcilerin yaşadıkları problemlerin tespit edilmesi ve bu problemlerin giderilmesini kolaylaştırmaktadır. Ayrıca sistem bileşenlerinin ihtiyaç duydukları güncelleştirme ve yapılandırma ayarlarının tek bir merkezden yapılabilmesi sayesinde verimliliğin artması sağlanmaktadır. System Center Essntials ile bilgi teknolojileri ortamında meydana gelen olayların raporlanması, yönetim işlevlerinin otomatik hale getirilmesi, sistem güvenlik ayarlarının kolayca yapılması, yönetim politikalarının kolayca sistem grupları üzerinde uygulanması sağlanarak, sistemden yüksek performans elde edilebilmektedir.